Oktatóink

 

 

Mándrik Lilla

Mándrik Lilla

Későn érő típus vagyok, igaz ez nálam mindenre, így a kizombára is. Mondhatnám azt is, hogy ez a fantasztikus dolog az első pillanattól elvarázsolt és magával ragadott és azóta sem tudok elszakadni tőle, de nem lenne teljesen igaz. Mert nem az első pillanatban történt, hanem a másodikban. 🙂

A kis történetem hasonlóan indult, mint nagyon sok más táncosnál. Barátok – kubai salsa – kizomba. Ezer hála és köszönet Jencinek és Eddynek, a sorrend így volt tökéletes! Kiváltságos érzés az, hogy én is az elsők között lehettem kis hazánkban, akik Verától és Tamástól tanulhattak. Nem kis köszönet jár nekik azért is, hogy útjára indítottak egy olyan közösséget, amit azóta nagyon sokan építünk, szépítünk és ami újabb kedves, lelkes emberekkel bővül nap mint nap.

A tánc közben megélt élmények, eufória, flow mellett rengeteg pozitív hozadéka van még annak, hogy a közösség tagja vagyok és taníthatok. Még mindig azt szeretem a legjobban, amikor az első lépésektől kísérhetem végig egy-egy tanítvány útját. Láthatom hogyan szabadul meg a gátaktól, bontogatja szárnyait és tanul magáról újat a tánc hatására.

A technikai tudás átadása mellett én nagyon fontosnak tartom, hogy adjunk egy kicsit magunkból is. Nem csak abban a másfél órában vagyunk ott, amikor az órák tartanak, hanem órai kereteken kívül is. Bízom benne, hogy valóban sikerül ezt átadni az és azok is így érzik, akik hozzánk járnak. 🙂

Kelemen Edmund

Kelemen Edmund

A tánccal való találkozásom a „véletlen” műve volt. 2011 kora tavaszán egy kedves barátom ajánlására mentem el az első kubai salsa órára, a Salsa Caliente tánciskolába. Akkori tanárom,- Menyhért Attila már az első alkalommal megszerettette velem a táncot. Ati és tanári csapata (Egressy Dóri és Ács Bea) sokat segítettek abban, hogy mélyítsem tudásomat. Ekkor ismerhettem meg egy kedves barátomat,- Jakal Jenőt. Ő lelkesített, és nagy segítségemre volt a hétvégi táncos gyakorlások alkalmával tanításaival.

2011 nyarán elhívtak egy workshopra, melynek kapcsán hallottam először a kizombáról, ami azóta a szenvedélyemmé vált. Magyarországon akkor még kevésbé volt ismert ez a tánc. De mivel a zouk és a kizomba zene már akkor is elvarázsolt és kíváncsivá tett, ezért elmentem Nagy Tamás és Farkas Vera (magyarországi tanáraim) első kezdő kizomba kurzusára.

Szerelem volt első hallásra és érzésre. Olyan élményt kaptam, amely rabul ejtett, és azóta sem enged ki a kizomba világából. A tények magukért beszélnek, mert azóta is lelkes rajongója, képviselője vagyok a kizombának, és minden ezzel kapcsolatos táncnak, valamint a kultúrának.
Idővel sikerült annyira elmélyednem a táncban, hogy tanáraim javaslatára és támogatása mellett elkezdtem tanítani, mely számomra nagy megtiszteltetés.

A tánc tanításával és folyamatos tanulásával rengeteg jó élményt és tapasztalatot szerezhettem. Különböző hazai (YesKizomba, BKC, FLAC) és nemzetközi workshopokon (Africa-Dançar (Milano), Afro Fever (Liszbabon), KIFE (Trieszt), Toma-Toma(Pozsony), Picante (Pozsony), Summer Sensual Days (Rovinj), Afro Bailar (Pozsony), Paris Kizomba Congress (Párizs) is részt vettem.

Ezek a helyek mérföldkövek voltak táncos életemben, ahol neves tanároktól tanulhattam sembát, kizombát, afro house-t, és kuduro-t. A tanítás mellett nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy egykori tanítványommal, jelenlegi táncpartneremmel (Szabó Rita) elsőként képviselhettük a magyar kizombás táncosokat 2014-ben az Africa-Dançar-on Milánóban. Valamint hosszú közös munkánk eredményeként megalkottuk és létrehoztuk az első magyar kizomba show-t,- a "The Kizdreamer"-t.

Köszönöm tanáraimnak, hogy tanulhattam tőlük: Kwenda Lima, Petchú & Vanessa, Nelson Mandela, Vitor Tavares Mendes, Isac Barbosa, Blaze, Blaya, Nat & Dany, Ozy Shine, Dj Paparazzi, Morenasso&Anais, Paulo&Lana, Helio Santos, Afrolatin Connection (Ricardo & Paula), Tecas & Joyce, Hernury Jamba Jamba, Dilson & Bernadett, Sa'Id & Tania, Aimé Beurt, Isabel & Felicien, Albir & Carola, Enah & Carolina, Rico & Norma, Jacinto Teca, Zé Barbosa & Marta, Tony Pirata & Sophie, Tomas Keita & Filippa, Avelino & Joana, Mauro & Ana Rita, Enuel & Hakima, Flash Latino (Bruno & Fanny).

Szabó Rita

Szabó Rita

Ha meg kellene határoznom mikor kerültem először kapcsolatba a zenével, talán azt mondanám, az első szívdobbanásomkor. Mi mást is mondhatna az, akinek az édesanyja hegedű, brácsa és énektanár is volt egyben. Már 3 évesen néztem a szertorna és RG közvetítéseket a tévében, így a következő év szeptemberében induló művészi torna tanfolyamra óriási mosollyal érkeztem. 6 évesen vettem az első zongoraleckémet, mely onnantól megalapozta és kitöltötte az életem következő 7 évét a zenei általános iskola mellett. 13 évesen úgy éreztem hiányzik a mozgás, így beiratkoztam a Jumping Jack Aerobik Clubba, ahol először az aerobik alapjait ismerhettem meg. 1 évvel később már a FISAF Aerobik Szövetség színpadán álltam versenyzőként. Kitartó munka eredményeként az országos bajnokság dobogójának legfelső fokára is felállhattam, de a 10 versenyaerobikkal töltött év kapcsán tagja voltam az Aerodance - Aerobik Táncszínház társulatának is és számos rendezvényen, bemutatón vettem részt.

A munka és a főiskola mellett rendszeresen látogattam az aerobic és zumba órákat, majd 2013 februárjában ismerkedtem meg a kizombával. Első látásra szerelem volt. Megkezdtem tanulmányaimat a Kizomba Club Hungary egyesületénél és folyamatosan fejlesztem magam azóta is.

2013 végére egyre többet gyakoroltam a Kizomba Club Hungary egyik alapító tagjával, Kelemen Edmunddal, akivel végül úgy döntöttünk, hogy első magyar párosként képviselni fogjuk magunkat és hazánkat a 2014-es AfricaDancar Kizomba világbajnokságon. A versenyre való felkészülés késztetett minket arra, hogy formációnknak nevet adjunk és létrehozzuk Magyarország első kizomba-semba show-ját. Így született meg a „The Kizodreamer Show – Kizomba Dance Theatre” az ER-Dança Production által. 2014 októbere óta pedig egy különleges felkérés kapcsán együtt dolgozom Vitor Tavares Mendes Prágában élő portugál táncossal is, aki egyedi stílusa és lenyűgöző személyisége miatt közkedvelt tanár a világ legnagyobb nemzetközi kizomba és afro fesztiváljain. A Kizomba Club Hungary által szervezett 2014-es oktatóképzés sikeres teljesítését követően mára a KCH tanári csapatát erősítem.

Úgy érzem, hogy a kizombábanban megtaláltam mindazt, ami hiányzott az életemből. Egyfajta egységet, melyben összpontosulhat a zene, a tánc iránti tiszteletem, vidámság, barátok, érzések és az az öröm, hogy mindezt Veletek együtt élhetem át nap, mint nap.

Rebényi Viktor

Rebényi Viktor

Rebényi Viktor néven láttam meg a napvilágot jó sok évvel ezelőtt. Én is azon kevesek közé tartozom, akik teljesen véletlenül kerültek a táncosok világába. Fiatal suhanc koromban minden szabadidőmet a focinak áldoztam, bár a zenét már akkor is imádtam. Ha diszkóba mentünk nem az a pulton könyöklős fajta voltam, inkább "táncoltam" egész este, már ha azt annak lehetett nevezni.

Aztán jött a 2010-es év, amikor is egy gyerekkori lány barátom felhívott, hogy a lagzira készülvén csoportosan szeretnének társastáncot tanulni, de az egyik lánynak nincs párja, kellene egy balek, aki bevállalja, na ez voltam én. 🙂 Hosszas gondolkodás után belevágtam, így kötött ki a csoport Bingónál. Nem sokkal később nagy hévvel meséltem a főnökömnek, hogy el kezdtem társastáncot tanulni, amire az volt a válasz, hogy jó-jó, de a salsát ismerem-e. Azt sem tudtam, hogy mi az, ezért rábeszélt, hogy menjek le vele egy buliba és nézzem meg, hogy mi is az a salsa. A hely nem is lehetett más, mint a Szilvuplé.

Azonnal megfogott a légkör és a hangulat, tudtam, hogy nekem ez kell és a következő héten már be is iratkoztam egy kezdő órára, ahol Karesz és Verocs tanított. Egy fél évvel később pedig már náluk vettem magánórákat, majd egy újabb félév elteltével bekerültem a fellépő csapatba. Talán ez volt az a pont, ahol úgy gondoltam, hogy komolyabban is szeretnék foglalkozni a tánccal. Egy évvel később, egy parkolóban zajló beszélgetés után döntöttem el, hogy kipróbálnám magam salsa tanárként is. Az egyik Cafe Puerto buli után hazafelé menet egy lány barátomnak mutattam meg a parkolóban egy figurát a kérésére (salsa figurát! :)) és éppen akkor ment hazafelé egy salsa tanár barátom is, aki a látottak után megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem tanítani, majd egy fél órás eszmecserét követően eldöntöttem, hogy belevágok. Fél évvel később már junior tanár (segítő, asszisztens, kistanár) voltam, majd egy újabb félév elteltével tanár lettem.

Egy év tanítást követően a sors úgy hozta, hogy tánciskolámmal elváltak útjaink, majd több mint fél évvel később Veroccsal és Nikivel saját tánciskolát alapítottunk.

A kizombával 2012 januárjában találkoztam először, ekkor egy lány barátommal mentünk az első óránkra a Kizomba Club Hungary-hez. Sajnos azonban szabadidő hiányában időről időre kimaradtunk az órákról, majd úgy döntöttünk, hogy így nincs értelme folytatni, de már akkor megfogadtam, hogy amint időm engedi, újra el fogom kezdeni. Pontosan 12 órán voltam, amit onnan tudok, hogy a mai napig megvan az első bérletem :).

2013 szeptemberében Niki ösztönzésére és élménybeszámolóinak hatására újra nekivágtam a kizomba óráknak és elkezdtem az Kizomba Alapok I. tanfolyamot is a Kizomba Club Hungary-nél, ahol Nagy Tamás és Farkas Veronika tanított.

Annyira megfogott a kizomba közege, hogy annyi KCH kurzuson vettem részt, amennyin csak tudtam. Ráadásként, ha már lúd legyen kövér alapon külföldi workshopokra is ellátogattam, így lehetőségem volt tanulni a kizomba legnagyobbjaitól is: Albir & Carola, Felicien & Isabelle, Enah & Carolina, Afrolatin Connection (Ricardo & Paula), Kristofer Mencák, Joao & Giedre, Tony Pirata & Sophie, Helio Santos és Hernury Jamba Jamba.

Kertész Miklós

Kertész Miklós

Egy biológus kollégám az 1980-90-es évek fordulóján elkezdett beetetni karibi zenével, és amikor az már kellően megtetszett, akkor javasolta, hogy menjek vele szakmai útra Kubába. Ott aztán a tájak, az időjárás és a lányok-asszonyok mellett a tánc is megtetszett, és kubai barátaim nagy odaadással tanítottak, a gyakorlási lehetőségek pedig, legalábbis ami a táncpartnereket illeti, ideálisak voltak. Végül is négyszer jártunk együtt Kubában 1992-95 között, utána pedig az itthon éppen megindulóban lévő szalszabulik adtak lehetőséget táncra. Idővel viszont zavarni kezdett, hogy a vonzó magyar táncpartnerek mást is akarnak táncolni, mint amit magammal hoztam Kubából, úgyhogy 2002-ben elmentem a Salsa Tropicalba, majd 2006-tól a Salsa La Cubanában folytattam. A fellépő csapatba is bekerültem, ahol rendszerint Horváth Gabi volt a partnerem. És kitágult a világ: a szalszakongresszusok megnyugtattak, hogy sosem fogom megunni a kubai táncokat. Később Gabival és Melkvi Zsuzsival tanítással is megpróbálkoztunk, és a Salsa Con Timbába is jártam órákra, majd a Cuba2-ba.

Aztán 2010 táján a bulikban megjelent a kizomba, és kedvenc táncpartnereim nem velem akartak táncolni rá, ami rosszul esett, noha érthető volt. Már közel voltam a döntéshez, hogy elkezdjek kizombát tanulni, amikor Lilla és Edmund egy házibuliban bemutatót tartott: érzéki, kifinomult és gazdag táncuk nagyon megfogott.

Kubai tapasztalataimat felhasználva kezdtem készülni a kizomba tanulására: zenét gyűjtöttem és hallgattam, vettem portugál útiszótárt, és tanulmányozni kezdtem a nehezen hozzáférhető szakirodalmat. 2012 őszén kezdtem járni a KCH-ba Mező Timihez és Tóth Zolihoz, majd Timihez és Kovács Zolihoz, utána Nagy Tamáshoz és Farkas Verához, aztán a különböző modulokban szép sorban mindenki máshoz is. Nagyon imponált a KCH tanfolyamainak igényessége; úgy éreztem, csak rajtam áll, hogy mennyit tanulok. Szerencsére elég korán eljutottam nemzetközi kongresszusokra is, így láthattam a leghíresebb tanárokat.

Idővel zenei gyűjteményem, főleg ami az angolai régi zenét, szembát, és kizombát illeti, tekintélyesre hízott, de kuduro, cabói kizomba, zouk, coladeira és funaná, is van benne bőven. Szép lassan kezdem átlátni ezt a zenei világot, noha a mai gyorsan változó stílusokat egyre nehezebb követni. Szívesen tanulok bárkitől, és tudásomat (meg file-jaimat) is szívesen megosztom.

Kedvenc tanáraim Nagy Tamás és Farkas Vera, Petchú és Vanessa, Kwenda Lima, Tomás Keita, valamint Joao és Giedre. Remélem, sokáig tanulhatok még tőlük és még sok más kitűnő tanártól.