Oktatóink

 

 

Mándrik Lilla

Mándrik Lilla

Későn érő típus vagyok, igaz ez nálam mindenre, így a kizombára is. Mondhatnám azt is, hogy ez a fantasztikus dolog az első pillanattól elvarázsolt és magával ragadott és azóta sem tudok elszakadni tőle, de nem lenne teljesen igaz. Mert nem az első pillanatban történt, hanem a másodikban. 🙂

A kis történetem hasonlóan indult, mint nagyon sok más táncosnál. Barátok – kubai salsa – kizomba. Ezer hála és köszönet Jencinek és Eddynek, a sorrend így volt tökéletes! Kiváltságos érzés az, hogy én is az elsők között lehettem kis hazánkban, akik Verától és Tamástól tanulhattak. Nem kis köszönet jár nekik azért is, hogy útjára indítottak egy olyan közösséget, amit azóta nagyon sokan építünk, szépítünk és ami újabb kedves, lelkes emberekkel bővül nap mint nap.

A tánc közben megélt élmények, eufória, flow mellett rengeteg pozitív hozadéka van még annak, hogy a közösség tagja vagyok és taníthatok. Még mindig azt szeretem a legjobban, amikor az első lépésektől kísérhetem végig egy-egy tanítvány útját. Láthatom hogyan szabadul meg a gátaktól, bontogatja szárnyait és tanul magáról újat a tánc hatására.

A technikai tudás átadása mellett én nagyon fontosnak tartom, hogy adjunk egy kicsit magunkból is. Nem csak abban a másfél órában vagyunk ott, amikor az órák tartanak, hanem órai kereteken kívül is. Bízom benne, hogy valóban sikerül ezt átadni az és azok is így érzik, akik hozzánk járnak. 🙂

Kelemen Edmund

Kelemen Edmund

A tánccal való találkozásom a „véletlen” műve volt. 2011 kora tavaszán egy kedves barátom ajánlására mentem el az első kubai salsa órára, a Salsa Caliente tánciskolába. Akkori tanárom,- Menyhért Attila már az első alkalommal megszerettette velem a táncot. Ati és tanári csapata (Egressy Dóri és Ács Bea) sokat segítettek abban, hogy mélyítsem tudásomat. Ekkor ismerhettem meg egy kedves barátomat,- Jakal Jenőt. Ő lelkesített, és nagy segítségemre volt a hétvégi táncos gyakorlások alkalmával tanításaival.

2011 nyarán elhívtak egy workshopra, melynek kapcsán hallottam először a kizombáról, ami azóta a szenvedélyemmé vált. Magyarországon akkor még kevésbé volt ismert ez a tánc. De mivel a zouk és a kizomba zene már akkor is elvarázsolt és kíváncsivá tett, ezért elmentem Nagy Tamás és Farkas Vera (magyarországi tanáraim) első kezdő kizomba kurzusára.

Szerelem volt első hallásra és érzésre. Olyan élményt kaptam, amely rabul ejtett, és azóta sem enged ki a kizomba világából. A tények magukért beszélnek, mert azóta is lelkes rajongója, képviselője vagyok a kizombának, és minden ezzel kapcsolatos táncnak, valamint a kultúrának.
Idővel sikerült annyira elmélyednem a táncban, hogy tanáraim javaslatára és támogatása mellett elkezdtem tanítani, mely számomra nagy megtiszteltetés.

A tánc tanításával és folyamatos tanulásával rengeteg jó élményt és tapasztalatot szerezhettem. Különböző hazai (YesKizomba, BKC, FLAC) és nemzetközi workshopokon (Africa-Dançar (Milano), Afro Fever (Liszbabon), KIFE (Trieszt), Toma-Toma(Pozsony), Picante (Pozsony), Summer Sensual Days (Rovinj), Afro Bailar (Pozsony), Paris Kizomba Congress (Párizs) is részt vettem.

Ezek a helyek mérföldkövek voltak táncos életemben, ahol neves tanároktól tanulhattam sembát, kizombát, afro house-t, és kuduro-t. A tanítás mellett nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy egykori tanítványommal, jelenlegi táncpartneremmel (Szabó Rita) elsőként képviselhettük a magyar kizombás táncosokat 2014-ben az Africa-Dançar-on Milánóban. Valamint hosszú közös munkánk eredményeként megalkottuk és létrehoztuk az első magyar kizomba show-t,- a "The Kizdreamer"-t.

Köszönöm tanáraimnak, hogy tanulhattam tőlük: Kwenda Lima, Petchú & Vanessa, Nelson Mandela, Vitor Tavares Mendes, Isac Barbosa, Blaze, Blaya, Nat & Dany, Ozy Shine, Dj Paparazzi, Morenasso&Anais, Paulo&Lana, Helio Santos, Afrolatin Connection (Ricardo & Paula), Tecas & Joyce, Hernury Jamba Jamba, Dilson & Bernadett, Sa'Id & Tania, Aimé Beurt, Isabel & Felicien, Albir & Carola, Enah & Carolina, Rico & Norma, Jacinto Teca, Zé Barbosa & Marta, Tony Pirata & Sophie, Tomas Keita & Filippa, Avelino & Joana, Mauro & Ana Rita, Enuel & Hakima, Flash Latino (Bruno & Fanny).

Szabó Rita

Szabó Rita

Ha meg kellene határoznom mikor kerültem először kapcsolatba a zenével, talán azt mondanám, az első szívdobbanásomkor. Mi mást is mondhatna az, akinek az édesanyja hegedű, brácsa és énektanár is volt egyben. Már 3 évesen néztem a szertorna és RG közvetítéseket a tévében, így a következő év szeptemberében induló művészi torna tanfolyamra óriási mosollyal érkeztem. 6 évesen vettem az első zongoraleckémet, mely onnantól megalapozta és kitöltötte az életem következő 7 évét a zenei általános iskola mellett. 9 évesen megnyertem a Járdányi Pál országos zongoraversenyt, és számos kerületi és budapesti énekversenyt is az általános iskolai évek alatt. A B kategóriás zongorista éveimmel párhuzamban tanultam altfurulyázni, továbbá szopránként 4 kórus munkáját erősítettem. 13 évesen úgy éreztem hiányzik a mozgás, így beiratkoztam a Jumping Jack Aerobik Clubba, ahol először az aerobik alapjait ismerhettem meg. 1 évvel később már a FISAF Aerobik Szövetség színpadán álltam versenyzőként. Kitartó munka eredményeként az országos bajnokság dobogójának legfelső fokára is felállhattam, de a 10 versenyaerobikkal töltött év kapcsán tagja voltam az Aerodance – Aerobik Táncszínház társulatának is és számos rendezvényen, bemutatón vettem részt.

A munka és a főiskola mellett rendszeresen látogattam az aerobic és zumba órákat, majd 2013 februárjában ismerkedtem meg a kizombával. Első látásra szerelem volt. Megkezdtem tanulmányaimat a Kizomba Club Hungary egyesületénél és folyamatosan fejlesztem magam azóta is.

2013 végére egyre többet gyakoroltam a Kizomba Club Hungary egyik alapító tagjával, Kelemen Edmunddal, akivel végül úgy döntöttünk, hogy első magyar párosként képviselni fogjuk magunkat és hazánkat a 2014-es AfricaDancar Kizomba világbajnokságon. A versenyre való felkészülés késztetett minket arra, hogy formációnknak nevet adjunk és létrehozzuk Magyarország első kizomba-semba show-ját. Így született meg a „The Kizodreamer Show – Kizomba Dance Theatre” az ER-Dança Production által. 2014 augusztusában debütáltam először nemzetközi fesztivál szinpadán, mint oktató Kristofer Mencák oldalán, akivel azóta megjártuk már Törökországot, Spanyolországot és az afrikai Benint is. A Kizomba Club Hungary által szervezett 2014-es oktatóképzés sikeres teljesítése óta a KCH tanári csapatát erősítem.

2014 október – 2016 májusa között együtt dolgoztam Vitor Tavares Mendes Prágában élő portugál táncossal is. 2016 júniusa óta pedig olyan nevekkel közösen okíthattam a nagyérdeműt, mint Willy Dianza, Ronie Saleh, Azzedine, Heneco, Vasco, Cymeone Mopao, Lució Lopes, Benoit Blameble, Chavy, New Krys, Ennuel Iverson, Julien Dottin, Nili Fortes.

2015-ben megalkottam az “R-Style – Be Princess!” óráimat és a hozzá tartozó tanítási metodikát, mellyel a női táncosokat fejlesztem itthoni és nemzetközi (Bulgária, Franciaország, Anglia, Oroszország) viszonylatban is. Pedagógiai alapjaimat felsőoktatási intézményben szereztem, mivel tanári diplomával és aerobik edzői végzettséggel rendelkezem.

Lelkesedésem töretlen, melynek köszönhetően tánctanárként megjártam már Luxemburgot, Portugáliát, Franciaországot, Oroszországot, Izraelt, Angliát, Lettországot, Németországot, Spanyolországot, Skóciát, Törökországot, Hollandiát, Bulgáriát, Benint.

Úgy érzem, hogy a kizombában megtaláltam mindazt, ami hiányzott a tánc előtti életemből. Egyfajta egységet, melyben összpontosulhat a zene, a tánc iránti tiszteletem, vidámság, barátok, érzések és az az öröm, hogy mindezt Veletek együtt élhetem át nap, mint nap.

Rebényi Viktor

Rebényi Viktor

Rebényi Viktor néven láttam meg a napvilágot jó sok évvel ezelőtt. Én is azon kevesek közé tartozom, akik teljesen véletlenül kerültek a táncosok világába. Fiatal suhanc koromban minden szabadidőmet a focinak áldoztam, bár a zenét már akkor is imádtam. Ha diszkóba mentünk nem az a pulton könyöklős fajta voltam, inkább "táncoltam" egész este, már ha azt annak lehetett nevezni.

Aztán jött a 2010-es év, amikor is egy gyerekkori lány barátom felhívott, hogy a lagzira készülvén csoportosan szeretnének társastáncot tanulni, de az egyik lánynak nincs párja, kellene egy balek, aki bevállalja, na ez voltam én. 🙂 Hosszas gondolkodás után belevágtam, így kötött ki a csoport Bingónál. Nem sokkal később nagy hévvel meséltem a főnökömnek, hogy el kezdtem társastáncot tanulni, amire az volt a válasz, hogy jó-jó, de a salsát ismerem-e. Azt sem tudtam, hogy mi az, ezért rábeszélt, hogy menjek le vele egy buliba és nézzem meg, hogy mi is az a salsa. A hely nem is lehetett más, mint a Szilvuplé.

Azonnal megfogott a légkör és a hangulat, tudtam, hogy nekem ez kell és a következő héten már be is iratkoztam egy kezdő órára, ahol Karesz és Verocs tanított. Egy fél évvel később pedig már náluk vettem magánórákat, majd egy újabb félév elteltével bekerültem a fellépő csapatba. Talán ez volt az a pont, ahol úgy gondoltam, hogy komolyabban is szeretnék foglalkozni a tánccal. Egy évvel később, egy parkolóban zajló beszélgetés után döntöttem el, hogy kipróbálnám magam salsa tanárként is. Az egyik Cafe Puerto buli után hazafelé menet egy lány barátomnak mutattam meg a parkolóban egy figurát a kérésére (salsa figurát! :)) és éppen akkor ment hazafelé egy salsa tanár barátom is, aki a látottak után megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem tanítani, majd egy fél órás eszmecserét követően eldöntöttem, hogy belevágok. Fél évvel később már junior tanár (segítő, asszisztens, kistanár) voltam, majd egy újabb félév elteltével tanár lettem.

Egy év tanítást követően a sors úgy hozta, hogy tánciskolámmal elváltak útjaink, majd több mint fél évvel később Veroccsal és Nikivel saját tánciskolát alapítottunk.

A kizombával 2012 januárjában találkoztam először, ekkor egy lány barátommal mentünk az első óránkra a Kizomba Club Hungary-hez. Sajnos azonban szabadidő hiányában időről időre kimaradtunk az órákról, majd úgy döntöttünk, hogy így nincs értelme folytatni, de már akkor megfogadtam, hogy amint időm engedi, újra el fogom kezdeni. Pontosan 12 órán voltam, amit onnan tudok, hogy a mai napig megvan az első bérletem :).

2013 szeptemberében Niki ösztönzésére és élménybeszámolóinak hatására újra nekivágtam a kizomba óráknak és elkezdtem az Kizomba Alapok I. tanfolyamot is a Kizomba Club Hungary-nél, ahol Nagy Tamás és Farkas Veronika tanított.

Annyira megfogott a kizomba közege, hogy annyi KCH kurzuson vettem részt, amennyin csak tudtam. Ráadásként, ha már lúd legyen kövér alapon külföldi workshopokra is ellátogattam, így lehetőségem volt tanulni a kizomba legnagyobbjaitól is: Albir & Carola, Felicien & Isabelle, Enah & Carolina, Afrolatin Connection (Ricardo & Paula), Kristofer Mencák, Joao & Giedre, Tony Pirata & Sophie, Helio Santos és Hernury Jamba Jamba.

Kertész Miklós

Kertész Miklós

Egy biológus kollégám az 1980-90-es évek fordulóján elkezdett beetetni karibi zenével, és amikor az már kellően megtetszett, akkor javasolta, hogy menjek vele szakmai útra Kubába. Ott aztán a tájak, az időjárás és a lányok-asszonyok mellett a tánc is megtetszett, és kubai barátaim nagy odaadással tanítottak, a gyakorlási lehetőségek pedig, legalábbis ami a táncpartnereket illeti, ideálisak voltak. Végül is négyszer jártunk együtt Kubában 1992-95 között, utána pedig az itthon éppen megindulóban lévő szalszabulik adtak lehetőséget táncra. Idővel viszont zavarni kezdett, hogy a vonzó magyar táncpartnerek mást is akarnak táncolni, mint amit magammal hoztam Kubából, úgyhogy 2002-ben elmentem a Salsa Tropicalba, majd 2006-tól a Salsa La Cubanában folytattam. A fellépő csapatba is bekerültem, ahol rendszerint Horváth Gabi volt a partnerem. És kitágult a világ: a szalszakongresszusok megnyugtattak, hogy sosem fogom megunni a kubai táncokat. Később Gabival és Melkvi Zsuzsival tanítással is megpróbálkoztunk, és a Salsa Con Timbába is jártam órákra, majd a Cuba2-ba.

Aztán 2010 táján a bulikban megjelent a kizomba, és kedvenc táncpartnereim nem velem akartak táncolni rá, ami rosszul esett, noha érthető volt. Már közel voltam a döntéshez, hogy elkezdjek kizombát tanulni, amikor Lilla és Edmund egy házibuliban bemutatót tartott: érzéki, kifinomult és gazdag táncuk nagyon megfogott.

Kubai tapasztalataimat felhasználva kezdtem készülni a kizomba tanulására: zenét gyűjtöttem és hallgattam, vettem portugál útiszótárt, és tanulmányozni kezdtem a nehezen hozzáférhető szakirodalmat. 2012 őszén kezdtem járni a KCH-ba Mező Timihez és Tóth Zolihoz, majd Timihez és Kovács Zolihoz, utána Nagy Tamáshoz és Farkas Verához, aztán a különböző modulokban szép sorban mindenki máshoz is. Nagyon imponált a KCH tanfolyamainak igényessége; úgy éreztem, csak rajtam áll, hogy mennyit tanulok. Szerencsére elég korán eljutottam nemzetközi kongresszusokra is, így láthattam a leghíresebb tanárokat.

Idővel zenei gyűjteményem, főleg ami az angolai régi zenét, szembát, és kizombát illeti, tekintélyesre hízott, de kuduro, cabói kizomba, zouk, coladeira és funaná, is van benne bőven. Szép lassan kezdem átlátni ezt a zenei világot, noha a mai gyorsan változó stílusokat egyre nehezebb követni. Szívesen tanulok bárkitől, és tudásomat (meg file-jaimat) is szívesen megosztom.

Kedvenc tanáraim Nagy Tamás és Farkas Vera, Petchú és Vanessa, Kwenda Lima, Tomás Keita, valamint Joao és Giedre. Remélem, sokáig tanulhatok még tőlük és még sok más kitűnő tanártól.

Oláh Veronika

Oláh Veronika

A zene nagy hatással volt az életemre. Minden a Carmina Burana koncerttel kezdődött, mikor édesanyám 9 hónapos terhes volt velem. Állítólag, tomboltam a hasában az egész hangverseny alatt. Azóta is rajongok ezért művért, és volt szerencsém 4-szer is énekelni benne kóristaként. Zenei általános iskolába jártam, és megkezdtem csellista tanulmányaimat is 9 éves koromban. Több versenyen is részt vettem sikeres eredményekkel, később a solo csellista tevékenységemet a zenekarban való zenélés váltotta fel. A csellózás mellett elkezdtem zongorázni is.

A tánccal az első találkozásom egészen kicsi koromban volt, mikor is édesanyám beíratott egy ballett iskolába. Pár év balettozást követően a jégtánc világába csöppentem bele egy rövid időre. Az igazi áttörést viszont a versenytánc hozta. Klinda Dénesnél kezdtem 11 éves koromban, majd Keleti Andrea Tánciskolájában folytattam a tanulásomat, ahol Kovács Zoltán volt a remek tanárom. Később belekóstoltam a hastáncba is, ami a mai napig tejesen magával ragad. A táncos fejlődésem viszont újabb fordulatot vett, mikor elkezdtem kubai salsa partykba járni, és tulajdonképpen így kerültem kapcsolatba a sensual táncokkal is.

Bachatával találkoztam először, ami nagy örömet okozott. Megismerkedtem jelenlegi táncpartneremmel, Fehér Leventével, és elkezdtünk hazai és nemzetközi szinten is versenyezni, valamint tanítani is. Jelenleg az Evidance4you tánciskola tanáraiként terjesztjük a bachatát.

Az első kizombás élményem a véletlen műve volt 2016-ban, bár nem hiszek a véletlenekben. Meghatározó élmény volt, és szerelem lett első táncra! Elkezdtem rendszeresen bulikba járni, és 2016 tavaszán letévedtem egy Practicára. Itt kerültem kapcsolatba a Kizomba Club Hungaryval. Innentől nagyon felgyorsultak az események, és szeptembertől már a KCH taxi teamjének a tagja voltam. Majd az oktatóképzés elvégzése után, 2018-tól már a tanári csapatot erősítem. A totális szabadság érzés, flow teljesen magával ragadott. Ez egy nagyon izgalmas érzéki hullámvasút, amit szerintem mindenkinek érdemes lenne megtapasztalnia. Személy szerint én teljesen függő lettem abba az érzésbe, amit ez a tánc nyújt. Nagyon sokat köszönhetek a kizombának, olyan dimenziókat nyitott meg számomra, amit elképzelni nem tudtam. Tanárként, próbálom a lehető legtöbb tudást átadni, ami szükséges ezekhez az élmények átéléséhez. Mindig izgalmas feladat, ezt a tánc iránti szeretet, rajongást átadni az embereknek. Emellett fontosnak tartom a jó közösség kialakítását is, hiszen nem csak arról van szó, hogy az embereket megtanítjuk táncolni, hanem, hogy egy szuper közösség tagja is legyen egyben. Én is próbálom magam folyamatosan fejleszteni, mivel napjainkban rohamos fejlődésnek indult a kizomba, sok új irányzata alakult ki, nagyon sokrétűvé vált. Több hazai és nemzetközi fesztiválon vettem már részt, ahol számos híres oktatótól volt szerencsém tanulni. (Franciaország, Németország, Svédország, Ausztria, Anglia, Horvátország, Olaszország…)

Számomra ez az, ami teljessé tette az életemet. Bízom benne, hogy egyre több embert tudunk majd belevonni ebbe a csodavilágba, és egyre többen osztozhatunk a közös élményeken!

Kónya Gergely

Kónya Gergely

Ha valaki néhány éve azt mondta volna nekem, hogy én valaha is komolyabban fogok foglalkozni a tánccal, azon biztosan jót mosolyogtam volna. 2010-ben csalt el egy egyetemi csoporttársam egy kubai salsa órára, de akkoriban még minden szabadidőmet az extrém sportoknak szenteltem (aggressive görkorcsolya, snowboard) és úgy éreztem, hogy az a heti két óra tánc is csak ezektől veszi el az időmet, és így szűk két hónap után nem is vettem új bérletet.

2013-ban egy műtéten kellett átesnem, ami miatt a görkori és a korlátokon csúszkálás nagyon a háttérbe szorult, majd rá egy évre, Siófokon véletlenül egy latin buliba keveredtem. Teljesen magával ragadott, hogy mennyivel elegánsabb, kulturáltabb és igényesebb szórakozást nyújtanak ezek a laza stílusú páros táncok. Vérszemet kaptam… és eldöntöttem, hogy meg akarok tanulni salsázni.

Ekkoriban még Ózdon dolgoztam, de kerestem az interneten egy olyan iskolát, ahol hétvégente is tartanak órákat. Találtam is egyet és gyorsan írtam is egy régi lány barátomnak, akiről tudtam, hogy nyitott az ilyesmire, mert mégsem akartam egyedül menni az első órára. Ha valaki nem hinne a véletlenekben, ő meg pont azért akart rámírni, mert ő pedig bachatázni akart elkezdeni. Már azon a héten elmentünk pénteken bachatázni, szombaton pedig salsázni. A pénteki bachata óra végén a tanár bejelentette, hogy most kezdődik az új, teljesen kezdő kizomba órájuk, és akit érdekel, maradjon ingyen kipróbálni az első órát. Így alakult, hogy egy hétvégén kezdtem el mindhárom táncot. Azt hamar éreztem, hogy a salsa nem az én világom, de a kizomba és a bachata annyira megfogtak, hogy azóta is szinte minden napom csak erről szól. Munka fronton sikerült úgy alakítani az életemet, hogy egy hónap múlva már Budapesten kelljen dolgozni.

Bachataból sikerült egy fantasztikus tanárpárost találnom, akikkel azóta is nagyszerű együtt dolgozni, szóval gyorsan megtaláltam, akikre nekem szükségem volt. A kizomba egy kicsit érdekesebben alakult. Ahogy sikerült Budapestre költöznöm, egyszerre beiratkoztam két kizomba iskolába és még egy magántanárt is kerestem. Itt szeretném megemlíteni első tanáromat, Baráth Károlyt, Kareszt, akitől nagyon jó alapokat kaptam és nagyon sokat támogatott engem.

A másik személy, akit mindenképp szeretnék megemlíteni, aki nélkül ma valószínűleg nem lehetnék itt, főleg nem a KCH tanárai között, az Gálcsik Georgina, azaz a mi Ninánk. Nina egy éven keresztül kitartóan és hihetetlen lelkesedéssel járt velem minden vasárnap magánórázni és külön gyakorolni. Mindegy volt, hogy előtte szombaton mekkorát buliztunk és milyen kialvatlanok voltunk, de ő minden vasárnap ott volt velem és ekkor tudtam igazán elkezdeni fejlődni. Köszönöm Nina!

Visszatérve az iskolákhoz. Két egész hete kizombáztam, mikor Nina elcsalt egy akkor még a számomra ismeretlen iskola, a KCH 4 alkalmas musicality workshopjára, amit Viktor és Lilla tartottak. Amit ott láttam, az nálam teljesen kiverte az összes biztosítékot és csak értetlenül néztem a dolgot. Érthető is, hiszen stabil két hetes kizombás múlttal fogalmam sem volt róla, hogy mi az a musicality, csak csodálkoztam, hogy miféle mutáns X-Men-ek közé keveredtem, akik előre tudják, hogy mi lesz a zenében. (mondjuk ezt a gént azóta is szorgosan keresem magamban 🙂 )

Ekkor döntöttem el, hogy én ezt bármi áron meg akarom tanulni és éreztem, hogy ez innentől kezdve sokkal több, mint egy egyszerű hobbi. Tudni akartam a “technológiát”, tudni akartam minden apró részletet és ekkor iratkoztam be az előző két iskola mellé a KCH Alapok 1 tanfolyamára is. Úgy lavíroztam, hogy az Alapok 2-re már Lillához és Viktorhoz kerüljek és ekkor éreztem, hogy most már jó helyen vagyok. Ekkorra Ninával már Kelemen Edmundnál, Eddynél magánóráztunk és 2016 nyarán Eddyéktől megkaptam a lehetőséget, hogy csatlakozzak a KCH Taxi Team csapatához. Itt, ahol nem csak egy nagyszerű közösségbe kerültem, de a Taxis külön oktatásnak és Rita magánóráinak köszönhetően a fejlődésem új lendületet kapott. Bár eredetileg semmilyen tanári ambícióm nem volt, de 2017 nyarán megkaptam a megtisztelő lehetőséget, hogy csatlakozzak a KCH tanáraihoz.

Az, hogy belevágtam, életem egyik legjobb döntése volt, és amennyire régen eszembe sem jutott, hogy én valaha táncoljak, ma ugyanennyire elképzelni sem tudom, hogy majd egyszer szögre akasszam a cipőmet.